06 октомври 2024

За решаването на политическата криза – Тезиси

 

1. Изпълнителна власт и избор на правителство

Върховният орган на изпълнителната власт е правителството. Важно е правителството да е е добре и демократично избрано и да бъде независимо от другите клона на обществената власт. За тази цел най-удачно е правителството или поне първият министър да бъде пряко избиран от народа. Приемливо може да бъде и избор чрез специално Изборно народна събрание.

 

2. Законодателна власт и избор на Народна събрание

Върховният орган на Зконодателната власт е Народното събрание. То не бива да е необозрима тълпа от партийни воници, а работен колектив на подготвени и доказани личности. За тази цел е разумно прилагането на плурална мажоритарна изборна система със строги изисквания.

 

3. Съдебна власт

Върховният орган на Съдебната власт е единният Върховен съд (ВС, упражняващ и правомощията на Конституционния съд и на Върховния съдийски съвет).  

 

4. Нови клове на властта в модерото демократично общество

Нови клове на властта в модерото демократично общество са науката, икономиката, здравето, образовението, културата, гражданският свят. На тях трябва да им се осигури възможност самостоятелно и органично да намерят своите форми и структури.

 

5. Равновесие и сътрудничество между клоновете на властта, председател на републиката

Всички клонове на властта са длъжни да уважават разделението на властите и да търсят синхрон и хармония във действията си и във взаимодействията си. Пазител на този синхрон и хармония е президентът на републиката, избран от Изборен съвет на представителите на всички клонове на властта.

 

6. Стабилност на властта

Стабилността на владтта е изключително важна. Изключително важно е да се изключат ситуациите на невъзможност на избори или друго блокиране на дейността на органите на властта. Трябва такъв механизъм на избор, който неизбежно да дава резултат. Това е лесно постижимо при изберането на първи министър, съответно правителство, било чрез пряко избиране или Изборно събрание. Стабилността служи и изключването на преждевременното прекратяване на правомощията на институциите.

 

7. Демократичност на властта

Всяка власт произлиза от народа, отразява неговото желание, служи на неговите интереси. За тази цел трябва повсемесно приложена мандатност, реална прозрачност на дейността на властта, реална възможност за личен контакт на всички нива. Особено важно редовното допитване до народа чрез референдуми или други съвременни електронни механизми.

 

8. Реформиране на ролята на политическите партии

Ролята на политическите партии в обществото е подобна на ролята на религиозните организации, с тази разлика, че те не обслужват ддадено вероизроведание, а определена (или не съвсем определена) идеология. Поради това политическите партии заслужават подобно уважение и закрило, но и подобно разделение между тях и държавата, каквото е (или трябва да е) разделението на една модерна святска и демократична република и църквите.

 

9. Нови форми на лично участие в обществения и държавен живот

Огромна нужда има от нови форми на активно лично участие в обществения и държавния живот, за да не се превръщат амбициозните хора в неостаними паразити но овгани и организации. За повемето от необходимите форми имаме поучителни исторически примери, например трибун, стратег, будител, но лесно можем да си представим и нови съвременни форми като например социален архитект, социален инженер.

 

10. Гъвкавост и иновативност

В съвременния бързо променящ се свят стабилността трябва да се допълни и с готовността за бързи и радикални промени, включително по отношение на конституцията. Истинска историческа катастрофа може да причининевъзможността чъв-о и радикално да се променят неща , както например сегашния политически модел. Нека конституцията винаги да може да се променя дори по предложение на едно малцинство от Народното събрание (или дори от независим инициативен комитет), с единственото условие предложението за промяна да бъде отвърдено с референдум

Народнадесница ДА

 

 


* * *

С радост приемаме нови съмишленици, доброволци, експерти.

Формуляр за връзка в горната лява част на страницата.

* * *